«هروقت و هر جا که بخوام، میتونم کار کنم و هیچ محدودیتی در این زمینه ندارم.»
شنیدن این جمله و در جریان میزان درآمد فریلنسری قرار گرفتن، اکثر افراد را وسوسه میکند تا به سراغ این روش کسب درآمد از اینترنت بروند. اما این روش واقعاً به همین شکلی که از آن تعریف میکنند جذاب و زیباست یا از دور اینطور به نظر میرسد؟
در این مطلب از مجلۀ لوکاس دربارۀ شغل و درآمد فریلنسری صحبت میکنیم. اول از همه هم به سراغ درآمد آن میرویم تا ببینیم چطور میشود از آن درآمد بالا به دست آورد و سپس، انواع شاخههایی که میتوان در آنها وارد دنیای فریلنسری شد، نام میبریم. علاوه بر این موارد، توصیههایی هم در اختیارتان قرار میدهیم که میتوانید با رعایتشان موفقیت بیشتری در فعالیتهای دورکاری و پروژهمحوری، از آنِ خود کنید.
۸ عامل مؤثر بر درآمد فریلنسری
اگر وارد فضای کار آنلاین و دورکاری شوید، بعد از مدت کوتاهی متوجه میشوید که همه، درآمد فریلنسری زیادی ندارند. افراد بسیاری هستند که از این روش کاری گله دارند و درآمدش را برای گذران زندگی و پیشرفت کافی نمیدانند. در ادامه با ۸ عامل مؤثر بر درآمد فریلنسری شما را آشنا خواهیم کرد:
۱) حوزهای که در آن مشغول هستید
فریلنسری حوزۀ ثابتی ندارد و میتوانید در شاخههای مختلف، بهشکل پروژهای در آن فعالیت کنید. بعضی از مشاغل فریلنسری مانند برنامهنویسی و سئو درآمد بالاتری نسبت به سایر مشاغل دارد. تخصصیترشدن مهارت منجر به بالاتررفتن درآمد میشود.
۲) میزان مهارت و تجربهای که در آن حوزه دارید
به اولین نمونهکار خود دقت کنید؛ اینکه در تهیۀ آن تجربۀ کافی نداشتید و بعد از آن چقدر اطلاعات جدید برای بهترشدن کارتان یاد گرفتهاید! هرچقدر تجربۀ شما بالاتر برود و کیفیت کاری که ارائه میدهید بیشتر شود، مشتریان حاضرند دستمزد بالاتری به شما بپردازند.
۳) چقدر دیگران به دنبال این حرفه میگردند؟
برای حرفهای که میخواهید فعالیت کنید، چقدر تقاضا وجود دارد؟ آیا افراد حاضرند در مقابل انجام آن کار هزینهای به شما پرداخت کنند؟
۴) ابعاد کاری که انجام میدهید
پروژههایی که بزرگتر هستند، دستمزد بالاتری هم دارند. بزرگی یک پروژه به عوامل مختلفی مثل سختی انجام کار، کارفرما، پیچیدگی و… بستگی دارد.
۵) جایی که دنبال مشتری میگردید
اگر دنبال درآمد فریلنسری بالایی میگردید، باید در جاهایی حضور داشته باشید که مشتریان قویتر و با سرمایۀ بیشتر حضور دارند. درست است که این کار در هر جایی قابل انجام است، اما نمیتوانید برای دریافت پروژه به هر کسی رو بیندازید؛ بنابراین، بهتر است در سایتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، حضور داشته باشید.
بهترین سایتهای فریلنسری خارجی عبارتاند از:
- Fiverr
- Freelancer
- Upwork
- Toptal
بهترین سایتهای فریلنسری ایرانی عبارتاند از:
۶) کمیت و کیفیت روابطی که ساختید
نوع ارتباطی که با مشتریان یا مدیران پروژهها دارید، روی درآمد شما هم تأثیر میگذارد. تبلیغات دهانبهدهان یکی از راههایی است که شما را به پروژههای فریلنسری بیشتر و بزرگتر میرساند. بنابراین، حواستان به مشتریان قدیمی و افراد نزدیک خود باشد. سعی کنید با ارائۀ کارهای جذاب، آنها را به ارائۀ پروژه به خودتان ترغیب کنید.
۷) مقدار شناختی که افراد از شما دارند
اگر کسی نداند که فریلنسر هستید و در شاخهای خاص فعالیت میکنید، خبری هم از درآمد فریلنسری نیست. باید بازاریابی برای خود را جدی بگیرید و سعی کنید راههایی را پیدا کنید تا افراد بیشتری از حضور شما آگاه شوند. هرچند شناخت همۀ افراد به برندینگ شما کمک میکند، اما بهتر است پرسونایی از مخاطب هدف خود، که مشتریان یا همکاران شما هستند، طراحی کنید و برنامۀ تبلیغات و بازاریابی خود را برای جذب آنها بچینید.
۸) رقمی که به مشتری اعلام میکنید
حواستان باشد که رقبا چه مبلغی برای نمونهکارهای مشابه درخواست میکنند. اگر بخواهید عددی بالاتر از آن را درخواست کنید، ممکن است مشتریان از همکاری با شما سر باز بزنند. از طرف دیگر، اگر مبلغ اعلامی شما بسیار پایین باشد، پروژههای زیادی میتوانید بگیرید، اما بعد از مدت کوتاهی از شدت کار و کمبود درآمد خسته میشوید و ادامۀ مسیر را فراموش میکنید.
چالشهای مسیر فریلنسری
اولین مسئلهای که در مسیر کسب درآمد از فریلنسینگ ممکن است با آن مواجه شوید، پیداکردن مشتری است.
افراد زیادی هستند که وارد این مسیر میشوند، اما پروژههای زیادی نمیگیرند؛ چون مشتریان از حضور آنها هیچ آگاهی ندارند و نمیدانند در کدام صنعت و به چه شکل فعال هستند.
ازآنجاکه این شغل بهصورت شخصی انجام میشود و به دلیل آزادبودن مکان و زمان انجام کار، تقاضای زیادی دارد، انزوا و تنهایی یکی از چالشهایی است که افراد با آن مواجه میشوند. اگر نتوانید زمان و حجم پروژههایتان را مدیریت کنید، ممکن است مجبور شوید که بیشتر زمانتان را بهتنهایی بگذرانید.
برای درآمد فریلنسری هم باید مالیات پرداخت کنید. البته این مسئله الان برای اینفلوئنسرها و بلاگرهای ایرانی با تعداد فالوئر بالا در حال بررسی است. اما اگر کارفرمای شما خارج از ایران است و درآمد دلاری دارید، لازم است حواستان به مالیات باشد، وگرنه برایتان مشکل ایجاد میشود.
۵ روش کسب درآمد از فریلنسری
افرادی که با سؤال «فریلنسینگ دلاری چیست؟» آشنا میشوند و به پاسخ آن دست مییابند، دلشان میخواهد سریعتر به درآمد برسند تا گرههای زندگی را زودتر باز کنند. اما خیلی از آنها نمیدانند این کار را به چه شکل انجام دهند. در ادامه، راههای کسب درآمد فریلنسر خارجی و ایرانی را برایتان نام میبریم:
۱) تعریف پروژۀ شخصی
بعد از اینکه مهارتی را آموختید، ممکن است بخواهید کسبوکار خودتان را راه بیندازید. این روش یکی از راههای کسب درآمد فریلنسری است و برای موفقیت در آن لازم است مهارتهای مختلفی مانند مدیریت کسبوکار شخصی را یاد بگیرید.
۲) سایتهای پروژۀ ایرانی و خارجی
همانطور که در بالا چند سایت را برایتان نام بردیم، میتوانید با حضور و ساخت حساب در آنها با کارفرماها در ارتباط باشید و پروژه بگیرید. شاید در ابتدا این کار برایتان سخت باشد، اما با صبوری و کاملکردن پروفایل خودتان در این سایتها میتوانید مخاطبان موردنظرتان را بهسمت خود بکشانید.
۳) شبکههای اجتماعی
حضور در شبکههای اجتماعی وقت تلف کردن نیست، بلکه راهی است که شما را به مشتریانتان میرساند. حضور در اینستاگرام، لینکدین و ایکس یکی از راههایی است که میتوانید حضور خود را بهعنوان فریلنسر به دیگران اطلاع دهید و درخواست پروژه کنید.
۴) رویدادها
درست است که برای درآمد فریلنسری باید وقت زیادی را در تنها با اینترنت و لپتاپ سپری کنید، اما با برنامهریزی میتوانید زمانی را هم برای حضور در اجتماعات مختلف مانند رویدادهای تخصصی حوزۀ خود اختصاص دهید. در این دورهمیها شرکت کنید و با بقیۀ افراد حاضر ارتباط بگیرید. با این کار میتوانید دایرۀ دوستی گستردهتر و مشتریان احتمالی بیشتری داشته باشید.
۵) توصیۀ مشتریان قدیمی و آشنایان
از مشتریان گذشتۀ خود بخواهید شما را به بقیۀ همکاران و نزدیکان خود معرفی کنند. از آنها بخواهید در لینکدین برایتان توصیهنامه بنویسند و این کار را بدون خجالت انجام دهید. گاهی افراد بهشدت از کارتان راضی هستند، اما فراموش میکنند دیگران را با شما آشنا کنند.
کدام روش درآمد فریلنسری بهتر است؟
در این بخش، راههای کسب درآمد فریلنسری را برایتان تعریف میکنیم و میگوییم در چه حوزههایی میتوانید بهشکل دورکاری و پروژهمحور فعالیت کنید:
- سئو
- بلاگری
- آموزش
- علم داده
- تولید محتوا
- برنامهنویسی
- طراحی گرافیک
- دیجیتال مارکتینگ
- مشاورۀ کسبوکار
- رمزارزها و بلاکچین
- رابط و تجربۀ کاربری
- مدیریت شبکههای اجتماعی
تمام مهارتهای بالا پردرآمد هستند و میتوانید افراد زیادی را پیدا کنید که دستمزدهای بالایی در این حوزهها میگیرند. اما افراد زیادی هم هستند که درآمد چندانی از این روشها عایدشان نمیشود. اگر به دنبال درآمد بالا از این روشها میگردید، نکات زیر را فراموش نکنید:
- هدف شغلیتان را واضح و روشن برای خود تعریف کنید. بدانید که میخواهید از این مسیر به کجا برسید.
- خلاقیت را چاشنی کارتان کنید و از انجام کارهای تکراری که هیچ ذوقی را در مخاطب ایجاد نمیکند، بپرهیزید.
- با توجه به نکات و انجام کارهای جدید، تجربۀ خود را بیشتر کنید و از اشتباههای قبلی خود برای بهترکردن کارتان درس بگیرید.
مهارتهای مورد نیاز برای درآمد فریلنسری دلاری
برای اینکه در فریلنسینگ دلاری موفق باشید، لازم است مهارتهای زیر را جدی بگیرید و در آنها دستی بر آتش داشته باشید:
- تبدیل ارز
- حل مسئله
- زبان انگلیسی
- مدیریت زمان
- انگیزه و پشتکار
- ارتباطات و شبکهسازی
- مهارت فنی رشتۀ فعالیت
مهارت مورد نیاز برای درآمد فریلنسری در ایران
در ایران هم تمام مهارتهایی که برای دورۀ فریلنسینگ دلاری معرفی کردیم، کاربرد دارند. شاید زبان انگلیسی برای برقراری ارتباط به کار نرود، اما این مهارت به شما کمک میکند بتوانید منابع دستاول آموزشی و یادگیری برای رشتۀ خودتان را شناسایی و استفاده کنید.
۹ توصیه برای موفقیت در کسب درآمد فریلنسری بالا
در بخش انتهایی این مطلب، ۹ توصیه برای فریلنسرها را گردآوری کردیم که با توجه به آنها میتوان درآمد بالاتری از این روش داشت:
۱) تخصصگرایی
بهجای جنرالیستبودن بهسمت حوزهای خاص و تخصصی بروید. در ابتدای فعالیت، جنرالیستبودن گزینۀ مناسبی است تا با شاخههای مختلف آشنا شوید و از میانشان دست به انتخاب بزنید. اما برای درآمد فریلنسری بالا لازم است حوزهای را انتخاب کنید تا بهعنوان متخصص آن شناخته شوید.
۲) ساخت رزومه و پورتفولیوی جذاب و حرفهای
همۀ افراد نمیتوانند به اسم و حرفهایتان اعتماد کنند. اگر به دنبال موفقیت در کارهای پروژهمحور میگردید، نمونهکارهای قوی آماده کنید و آن را در اختیار کارفرما یا همکاران بگذارید. با انجام این کار، دیگران مهارت شما در این رشته و سبکی را که کار میکنید میشناسند و اگر دوست داشته باشند، با شما همکاری میکنند.
۳) شبکهسازی
در شبکههای اجتماعی مختلف حضور داشته باشید و با دیگران ارتباط مؤثر بسازید. هر اندازه تعداد کسانی که شما و شغلتان را میشناسند بیشتر باشد، گزینههای شغلی بیشتر و بهتری به شما پیشنهاد میدهند.
۴) یادگیری مداوم
فقط کارکردن کافی نیست و باید بخشی از زمانتان را به یادگیری اختصاص دهید. میتوانید خودتان را درگیر چالشهای جدید کنید تا از این طریق تجربۀ بیشتری کسب کنید. درهرصورت، باید بدانید که یادگیری مسائل جدید به شما کمک میکند در حرفۀ خود بدرخشید و کارهای بهتری ارائه دهید.
۵) مدیریت مالی
درآمد فریلنسری مثل شغل آزاد است که خودتان باید عنانش را در دست بگیرید. اگر میخواهید در تمام روزهای ماه و سال پول داشته باشید، باید خرجکردن درآمد فریلنسری را هم یاد بگیرید. گاهیاوقات ممکن است تا چند ماه خبری از پروژۀ جدید نباشد. اگر درآمد خود را بهکلی خرج کنید، مجبورید بقیۀ روزها را بهسختی سر کنید یا به سراغ پروژههایی بروید که دوست ندارید.
۶) تعادل بین کار و زندگی
یکی از مسائلی که افراد فریلنسر با آن مواجه میشوند، نبود تعادل بین کار و زندگی است. در زندگی کارمندی ساعت کار مشخص است و نمیتوانید هر ساعتی از شبانهروز این کار را انجام دهید؛ اما در فریلنسری اینطور نیست و خودتان باید حواستان باشد که انجام کار زیاد طول نکشد و همۀ ساعات شبانهروز را به کار مشغول نباشید.
۷) مذاکره
باید بلد باشید که سر کیفیت کار، دستمزد دریافتی، مهلت انجام پروژه و… مذاکره کنید. اگر این کار را بلد نباشید، مجبورید هرچه کارفرما بگوید، قبول کنید. این اتفاق بعد از مدت کوتاهی شما را نیز از همکاری دلسرد میکند.
۸) اهمیت مهارتهای نرم
فقط مهارتهای فنی شما را به درآمد فریلنسری بالا نمیرساند. اگر میخواهید از رقبا متمایز شوید، به سراغ قویکردن مهارتهای نرم خود مانند حل مسئله، تصمیمگیری، مدیریت پروژه و… بروید. با این کار یک سروگردن از رقبا بالاتر میروید و کارفرماهای بیشتری ترغیب میشوند با شما همکار شوند.
۹) هوش مصنوعی
اگر میخواهید پیشرفت کنید، نباید هوش مصنوعی و اهمیت آن را انکار کنید. میتوانید ابزارهای هوش مصنوعی را بهعنوان همراهی ببینید که به شما برای موفقیت در این زمینه کمک میکنند.
درنهایت…
آیندۀ کسب درآمد فریلنسری روشن است و میتوانید به آن بهعنوان یکی از منابع اصلی درآمدی خود نگاه کنید. اگر نمیخواهید کارمند باشید و به دنبال انعطاف در ساعت کاری میگردید، این گزینه میتواند انتخاب مناسبی برایتان باشد؛ اما حواستان باشد که مهارتهای نرم مانند مدیریت پروژه را در خود پرورش دهید تا درآمدتان هر روز بیشتر از قبل باشد.